Ingen samba för mig

Brasilianska indexet Bovespa började röra sig uppåt i slutet av sommaren. Jag tyckte det var märkligt då jag varnat för utvecklingen i Brasilien och landet har inte visat några tecken på styrka. Förklaringen ligger antagligen i att landet väger tungt i både Latinamerika- och Tillväxtmarknadsindex. Köper man breda tillväxtmarknadsfonder eller ETF-er investerar man också i Brasilien.

Så igår kunde vi se att Bovespa tog rejält med stryk. Börsen var ned drygt 4,5%

Kikar vi på de två sista veckorna är indexet ned ca 10% och på en månad 11,64%

Tyvärr stoppar det inte med det. Den brasilianska valutan – Real – tog också stryk. Sedan 5:e september har den försvagats med 9% mot dollarn.

Vad berodde då den här kraftiga reaktionen på? Jo det är presidentval i Brasilien på söndag och den senaste valundersökningen pekar på utökad ledning för den sittande presidenten Dilma Rousseff.

Dilma, världens fjärde mäktigaste kvinna, representerar Arbetarpartiet och är uppenbarligen inte marknadens favorit direkt.

Undersökningen pekar mot 47,7% för Dilma mot antagonisten Marina Silvas 38,7%. Nu krävs det 50% för att vinna i första omgången men avståndet ser bekvämt ut.

Faktum är att Rousseff anklagas vara bidragande till Brasiliens oförmåga att vända landets ekonomi, vilket ju låter rimligt, men en stor bidragande orsak ligger längre tillbaka i tiden.

Sedan 2004 har landet satsat stenhårt på att fördjupa handelsrelationerna med Kina. När nu Kina bromsar in slår det hårt mot landets export av framför allt stål och andra råvaror som soja. Sedan dåvarande president, da Silva, hånglade upp Kinas Jintao tog det fem år tills det att Kina blev Brasiliens största handelspartner. Exporten gick från 2% till 17% på 9 år. Lite korkat kan tyckas då det i dagsläget är USA som är världsekonomins lok och de har istället fördjupat det ekonomiska samarbetet med Pacific Alliance (Mexiko, Chile, Peru och Bolivia)

 

 

 

Som ni kan se är ovanstående statistik inget vidare och lägg till en valuta som passar i Ankeborg så får ni en bra bild av nuläget.

Så skippa samban och satsa på linedance istället.