Inget drag i Draghi!

Det är inte lätt att se så mycket super i Mario nu för tiden. Mario Draghi och ECB hade inget nytt att komma med efter förra veckans möte. ”Wait and see” strategin kanske är rätt om målsättningen är att undvika att göra fel. I min värld är det bättre att fatta beslut än att fegt avvakta. Är de fel omvärderar man och fattar nya.

Trycket på en aktiv penningpolitik ökar och det finns skäl till det. Inflationen är crappy i Eurozonen. Om man väljer att titta på ”core inflation” (exklusive mat och energi som har en tendens att röra sig kraftigt) så ser man en tragisk utveckling de senaste två åren.

Lägger man sedan till den historiskt starka euron relativt dollarn så blir det inte roligare. Euron har ökat 8% sedan juli förra året relativt dollarn.

Visst har vi sett en vändning i Europa med positiva signaler men det finns mycket att önska. Tittar man på kommande vinster så blir inte betyget godkänt. Sysselsättning haltar, trots en rörelse i rätt riktning. Snittet för Eurozonen ligger på 11,8%, att jämföra med USAs 6,3%.

Stimulans behövs. Ett stödköpsprogram (QE) som man använder sig av i USA, UK och Japan skulle vara ett sätt. Här har Draghi velat fram och tillbaka. Han är noga att säga att det kan bli aktuellt men de sista dagarnas pressuttalande indikerar att det inte blir aktuellt om inget extremt negativt skulle dyka upp.

Så sänkt ränta i juni då? Det är vad en majoritet av analytiker tror och allt annat vore korkat.

Utöver dessa alternativ kommer man nog att använda sig av en negativ ”deposit rate”, vilket innebär att bankerna får betala för att ha cash hos ECB över natten. Tanken är då att man istället tvingas låna ut till konsumenter och företag.

En annan stimulans som är sannolik är LTRO (long-term loans) till SME (small- and medium-sized enterprises). Problemet är den ambivalens som råder här (globalt fenomen). Man vill att utlåningen ska öka för att stimulera ekonomin. Samtidigt har de senaste årens ändrade lagstiftning i banksektorn inneburit att kraven på låntagarna höjts. Man accepterar helt enkelt inte den kreditrisk bankerna tagit tidigare. I praktiken innebär det att endast företag som inte har behov av att låna får det. Det är den här utvecklingen som också drivit företagsobligationsmarknaden för High Yield-bolag senaste åren.

Kom igen nu Draghi! Dags att rocka på.

Kommentarer

Sänkt ränta i Sverige också skulle sitta fint!

Bild för Patric Holmberg

Helt enig med dig Jan enligt samma retorik som med ECB. Sverige tillhör ju dock den absoluta eliten bland EU-staterna ekonomiskt men inflationen ligger långt ifrån det önskade.

Dear Sir / Madam,
Mitt namn är Mr Steve Brown vd Steve Brown Loan Company, Vi ger bort legitim lån till allvarliga Individuell och företag som är i behov av lån, erbjuder vi alla typer av lån till 2% ränta utan stress, ansöka hos oss och få ditt lån överföring till dig inom 2 dagar, borde ränte person eller ett företag kontaktar oss via e-post: stevebrownloan4@hotmail.com och stevebrown012@gmail.com

Vi erbjuder alla typer av kategorier av lån som de

Kortfristiga lån 5_10years
Långfristigt lån 20_40
Media term loan10_20
Vi erbjuder lån som
Bostadslån .....................
Business lån .................
Skuld lån .................
Studielån ..............
Business start lån
Business lån ...........
Billån ..............
Internationell lån
Company lånet ........ etc

När det gäller finanskrisen och lån sedan Steve Brown lån finans är platsen att gå du bara skicka ett mail och anmälningssedel kommer att skickas tillbaka till dig nedan är vår e-postadress stevebrownloan4@hotmail.com (eller) stevebrown012 @ gmail. com

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Denna fråga är för att testa om du är en människa och används för att hindra spam-robotar.