Inköpschefsindex – en snabb tur runt globen

Inköpschefsindex (PMI) är en användbar indikator som väger tungt för de flesta aktörer inklusive centralbanker. Det ger en uppdaterad bild av den ekonomiska aktiviteten i privata sektorn och är en snabbare ekonomisk termometer än t ex BNP, som tar längre tid att mäta och sammanställa.

PMI består vanligtvis av följande underliggande indikatorer inklusiva vikter:

Nya order                                    0,30

Output                                          0,25

Sysselsättning                             0,20

Leveranstider                              0,15

Lager                                            0,10

Man delar upp PMI i tillverknings- samt servicesektorn.

Taiwan

Taiwan är ett av våra tillväxtmarknadspicks. Det började som ett rent tekniskt case men nu börjar det se riktigt trevligt ut makromässigt också.

Kina

Inget man går ned i spagat över. Stimulanser behövs och de allra flesta marknadsaktörer är överens om att det kommer. Jag håller med men det har varit oväntat lamt hittills.

Ovan ser ni HSBCs siffror. Diagrammet som Kina själva presenterar ser ju lite annorlunda ut J

 PMI för servicesektorn ser klart bättre ut. Vi har sett fondflöden in i Kina och utvecklingen resten av året kommer att hänga på vilka stimulanser som rullas ut. Räkna med att det kommer att ske då Kina sannolikt går över lik för att nå sitt tillväxtmål.

Japan

Service

Service PMI 49,9 vilket alltså är ”contracting”.

Oväntat bra siffror för tillverkningssektorn och första tecknet på positiv utveckling sedan momshöjningen. Jag är fortfarande skeptisk till hur man ska få igång den inre marknaden samt hur man ska lösa energifrågan. Det visar den svagare siffran för ”service”. Det är inte sannolikt att det kommer att ske i någon större utsträckning de närmaste 9-12 månaderna och höjda elpriser kan innebära ytterligare avkylande effekter. Abe – listen up! Den tredje pilen behövs.

Australien

Det här är nog första gången jag kommenterar makro från Australien. Det finns en anledning till det som ni ser av den deprimerande bilden. Det som går upp är löner och ”input prices”. Dessutom har aussiedollarn varit alltför stark för att boosta export. De sektorer som ser ok ut är food & beverage och wood & paper, om ni nu känner att ni måste investera här.

Ryssland

Oväntat bra men under rådande omständigheter kan ju ingen investerare med vett ta en längre position här.

Spanien

Tillväxten on tracks men Markit(Bolaget som gör undersökningarna i de flesta länder) noterar att tillväxten av nya order krävde rabattering, vilket kan indikera en sårbar och fragil tillväxt. Övriga indikatorer pekar mot en tuff höst om inte ECB gör något drastiskt.

Italien

Italiens PMI peakade i april och har sedan bestämt tagit en sydlig riktning. Nu är siffran nere under 50 och det som såg så lovande ut i våras riskerar nu att ta en olycklig vändning. Både Italien och Spanien behöver hjälp i form av stimulanser från ECB. Om inte Draghi ser det här är han både korkad och blind.

Frankrike

Bedrövlig läsning som vanligt och det är svårt att se en positiv vändning även om vi ser ett europeiskt stödköpsprogram ta form på ECBs nästa möte på torsdag.

Tyskland

VI har varit bortskämda med starka tyska siffror. Tyskland har ju agerat draglok för resten av Europa sista tiden. Nu börjar det även dippa här. Två uppenbara skäl. Den europeiska återhämtningen har kommit av sig överlag och det kan ju i längden inte vara positivt. Sedan är Tyskland det land som påverkats hårdast (i alla fall confidencemässigt) av de större europeisk ekonomierna av Ukrainakrisen. Med 25% av energibehovet från rysk naturgas är det ju inte så konstigt.

Samtidigt kom en rapport som visar att tysk export ökade 0,9% för andra kvartalet mot förväntade 0,2%. ”Reason of doubt” alltså.

Eurozonen

Jag behöver nog inte kommentera den här bilden. Ljuspunkterna är Irland och Grekland som verkar ha vänt på skutan.

UK

UK har skämt bort oss sista tiden. Det ser fortfarande väldigt bra ut men trenden är vikande. Förutsättningarna är dock helt annorlunda än övriga Europa. Med en arbetsmarknad som bara blir starkare, en inflation på nästan perfekta 2% och en inre marknad som andas optimism så kommer den brittiska ekonomin att studsa tillbaka snabbare än sina europeiska grannars. Kom ihåg att tillväxten fortfarande är stabil.

Mexiko

Produktionen växer i högsta takten sedan april. Det ser ut som att tillväxten ska fortsatta att vara stabil under andra halvan av 2014

USA

Mycket starka siffror och detsamma gäller konkurrenten ISM:

 

Sammanfattning

Den viktigaste marknaden återstår – USA. De hade Labor Day igår så rapporten kommer senare idag. Svårt att se att den skulle överraska negativt. Det ser mycket stabilt ut i USA.

Eurozonen har det tufft och det kan på sikt inverka negativt på resterande Europa inklusive UK och Sverige. ECB måste agera handfast och att inte köra igång ett stödköpsprogram (QE) vore vansinne och ett direkt tjänstefel av Draghi och company. Ser vi ett QE från ECB tror jag på en snabb vändning av alla Euroländer exklusive Frankrike.

I Asien behövs det även där stimulanser. Det gäller både Japan, Kina och även Sydkorea. Taiwan ser starkt ut. Siffrorna för Vietnam har inte kommit än men kommer att se bra ut.

Nordamerika tuffar på och det har historiskt varit det som dragit globala ekonomin framåt. Det tror jag även på denna gång även om den globala ekonomiska bilden numer är mer komplex och diversifierad.

Globalt ser det ut så här:

Stabilt och det är såklart de amerikanska siffrorna som väger tungt.