Mario Seghi

Jag har gnällt om det här förut. Det är inget drag i Draghi.

Alla liknelser med plattformspelshjältar och drakar är helt oförklarliga. Det han ska ha cred för är hur han lyckats få till en så otroligt stabil politiskt plattform.

Man kan tycka att de sämsta ledarna är de som fattar fel beslut. Det är inte min bild av verkligheten. Den sämsta egenskapen en ledare kan ha är oförmågan att fatta beslut.

I en tid då centralbankerna rockar på och fattar modiga beslut har ECB fastnat i icke-beslutsträsket. Om det beror på rädsla över att fatta fel beslut eller ren konservatism har jag ingen aning om.

De senaste dagarna har det kommit ”consumer confidence”-siffror som är väldigt tydliga vad gäller skillnaden om förtroendet för Eurozonen vs USA. Nedan ser ni siffrorna för USA och Italien. Efter att Eurozonen andats återhämtning innan sommaren dippar det nu tillbaka. I Tyskland, som ju utgjort den starka ekonomin i Euroland, är det samma visa som IFO-undersökningen tydligt visade. Nu är bristande förtroende i Tyskland påverkat av Ukrainakonflikten och rädsla för att naturgasleveranserna från Ryssland ska utebli. Även om Tyskland fortfarande är starkt så är trenden tydlig. Frankrike är det landet som är den största besvikelsen och de är år från att visa upp en bra tillväxt.

 

 Konsumentförtroendets relevans som en indikator på tillväxt kan kanske ifrågasättas men visst är det viktigt. Om konsumenterna är glada och väljer att investera så ger det såklart positiva effekter. Yardeni visar ovan ett tydligt samband mellan ”Consumer Confidence” och ”Quits rate” i den amerikanska ekonomin. I en stark ekonomi kommer fler att säga upp sig för att byta arbetsplats.

Som ni ser skiljer sig centralbankerna räntepolitik åt rejält. Förutsättningarna varierar såklart kraftigt.

Om vi jämför hur USA och ECB hanterat räntan post-Lehman så är det en stor skillnad.

USA drog snabbt ned till 0-ränta i början av 2009 medan ECB har påbörjat den sista resan en bra bit in på 2012. Därefter har man fasat ned sig. Vad nu den sista räntesänkningen på 0,10% ska ha för effekt kan man ju fråga sig.

En låg räntenivå är en bra förutsättning för att få igång ekonomin men det är ju inte den enda ingrediensen i det amerikanska (och brittiska samt japanska) receptet. Som ni vet har man ju där pumpat in otroliga mängder pengar i marknaden via stödköp av obligationer(QE).

Draghi har verkat allergisk mot QE-åtgärden trots att han hela tiden har hållit det öppet. I USA har nu inflationen letat sig upp till trevliga 2% och man har snart fasat ut sig från sitt QE-program. Mission accomplished.

I Eurozonen ser inflationen ut att trenda åt totalt fel håll. Hand i hand med den problematiken går även problemen med sysselsättningen. Medan USA nu egentligen bara väntar på att fastighetmarkanden ska komma upp till normala historiska nivåer för att ha en fullständigt önskvärd ekonomisk situation har Eurozonen det kämpigt. En inflation på 0,4% nu senast och en arbetslöshet på alldeles för höga nivåer(det gäller absolut inte Tyskland).

Så händer ingenting kommer trenden sannolikt att fortsätta. USA rockar på medan Euroland laggar.

Kom igen nu Draghi!