Nyhetsbrev augusti 2014

Sommarstiltje...
 
Månaden inleddes med en räntesänkning i Sverige och nya rekordnivåer i både Sverige och USA. I mitten av månaden tog oron för stundande kvartalsrapporter över och börserna sjönk tillbaka igen. Den oron är befogad eftersom många bolag nu har ansträngt höga värderingar. Kvartalsrapporterna blev inte någon bra vägvisare då de flesta kom in som förväntat. Det som nu ändå talat för fortsatta uppgångar är att räntorna är låga, stimulanserna fortsätter och alternativet till aktier är få.
 
Efter två år med konstanta uppgångar är som sagt många börser högt värderade och det krävs inte så mycket för att få investerare att börja ta hem lite vinster och på så vis trigga igång en period med nedgång. Vi har därför en fortsatt försiktig marknadssyn och väljer att endast ha ca 50% marknadsexponering i våra portföljer kommande månad. Fram i höst när vi kommer in i en säsongsmässigt starkare period igen kan det bli läge att vikta upp om vi inte fått en rekyl tidigare för då gör vi  såklart uppviktningen i samband med den.
 
Här kan du se både korta och långa trender på några olika marknader, www.trendindikatorn.se . Och här räknar du enkelt på ditt sparanande, www.sparkalkylatorn.se .
 
Fonddoktorn bäst denna månad med +1,8%.
 
Vi påminner återigen om våra förträffliga hjälpmedel www.trendindikatorn.se , www.sparkalkylatorn.se och www.ppmkalkylatorn.se . Med trendindikatorn håller du lätt koll på aktuell marknadstrend och med sparkalkylatorn räknar du enkelt på ditt sparande. PPM kalkylatorn har även den fått en helt egen sida.
Trendindikatorns Iphone app kan varmt rekommenderas!
 
 
Fondbyten
Inga fondbyten denna månad!
 
Observera att från och med 20/2 krävs e-legitimation för att byta fonder i PPM!
Nu är det alltså endast du själv som kan byta fonder i PPM systemet. Detta är jättebra och tar effektivt bort dyra och dåliga betaltjänster som tyvärr finns på marknaden!
Vi på PPMdoktorn har alltid eftersträvat att våra läsare skall bli intresserad av fonder och själva ta kontroll över sitt sparande både vad gäller pensionsspar och övrigt sparande.
Alltså ett bra beslut helt i vår anda - du väljer själv!
 
 
 
 
Fonddoktorn Plus
Månadens resultat för fonden blev +1,8%. Obs! Statistiken har viss eftersläpning!
 
Då vi nu befinner oss i den statistiskt svaga sommarperioden har vi valt att ta det säkra före det osäkra och vikta ned fonden till endast 50% marknadsexponering. Fonden har en riktigt bra mix, 50/50, mellan Sverige och tillväxtmarknader och ligger alltså nu med endast 50% marknadsexponering.
 
Kortsiktigt är vi försiktiga men långsiktigt positiva till dessa marknader och då främst de så kallade nya tillväxtmarknaderna!

Se även www.fonddoktorn.se för daglig uppdatering av fonden samt löpande kommentarer.

Observera att modellportföljerna inte uppdateras lika ofta som innehaven i Fonddoktorn Plus.
Fonddoktorn Plus speglar våra modellportföljer och är PPMdoktorns aktiva val och "latmansalternativet" för de som inte hinner vara aktiva själva!

Fondnummer i PPM: 917716


Resultat
I juli har PPMdoktorns modellportföljer haft följande utveckling:
Trend: +0,3%
Tillväxt: +1,3%
Försiktig: -0,3%

Independent Fonddoktorn Plus: +1,8% (Obs, här släpar statistiken något!)
 
Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling jämfört med din egen eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.se.


Våra val
Under augusti använder vi själva: Independent Fonddoktorn Plus (917716)

Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.
 
 
Trevlig sommar!

/PPMdoktorn