Nyhetsbrev januari 2015

Gott Nytt År!
 
Året som gick blev ett mycket bra börsår med nya all time high på många börser. Med undantag för en dipp i oktober har trenden stadigt pekat uppåt. Det har inträffat en del kriser under året men börserna har snabbt viftat bort dessa och fortsatt uppåt igen.
 
Vid sidan av vår befintliga förvaltningsmodell har vi under året studerat och till viss del använt oss av säsongsvariationer på börserna. Detta är mycket intressant och absolut värt för var och en att ha med som en del i sina placeringsbeslut framöver. Kort och gott går det ut på att sommaren är den svagaste säsongen och vinterhalvåret den starkaste.
 
Årets resultat i portföljerna och Fonddoktorn är vi mycket nöjda med. Vi har självklart fokuserat på att få en bra avkastning men även på att hålla nere risknivån så mycket som möjligt. Detta gäller främst Fonddoktorn. Vi vill inte vara med om några större kursfall, då gör vi hellre lite avkall på avkastningen istället.
 
Vad händer då under 2015? Självklart är det ingen som vet. Kanske är den bästa prognosen att det fortsätter på den inslagna vägen ett tag till. Med räntan nära noll och nya stimulanser så är alternativen till aktier få.
Det som talar för att vi kan vara nära en vändning på börsen snart är att vi nu har haft en riktigt stark trend uppåt de senaste två-tre åren och en rekyl ned vore hälsosamt för att undvika kraftigare fall framöver.
 
Ett spännande börsår väntar och vi håller i vanlig ordning alla som vill informerade här på sidan hur vi gör med våra placeringar.
 
Vi tror på en bra start av 2015!
 
Här kan du se både korta och långa trender på några olika marknader, www.trendindikatorn.se . Och här räknar du enkelt på ditt sparanande, www.sparkalkylatorn.se .
 
Trendportföljen bäst denna månad med +2,8%.
 
Fondbyten
Inga fondbyten denna månad!
 
Trendindikator OMX
Kort sikt (dagar): NED
Medellång sikt (veckor): UPP
Lång sikt (månader): UPP
Vad händer på PPMdoktorn under 2015?
Vi fortsätter att utveckla sidan för våra användare. Närmast på tur är att ta fram bra och unika erbjudanden för att spara pengar. Dessa hittar ni under fliken "Erbjdanden". Först ut är hela 20% rabatt på hyra av lägenhet i Turkiet www.hyra-hus-turkiet.se ange "PPMdoktorn" vid bokning.
 
Fonddoktorn Plus
Månadens resultat för fonden blev +0,4%. Obs! Statistiken har viss eftersläpning!
 
Ett bra år för Fonddoktorn. Många tillväxtmarknader har fortsatt haft problem som till exempel Ryssland och delar av Latinamerika. I Kina och Indien ser det bättre ut. Vi har i fonden valt att inte ta några onödiga risker. Vi vill inte vara med om några större kursfall, då gör vi hellre lite avkall på avkastningen istället.
 
Fortfarande något underviktade 80%. Viss försiktighet måste iaktas då uppgången varat i drygt två år nu. Fonden har en riktigt bra mix, 50/50, mellan Sverige och tillväxtmarknader och ligger alltså nu med 80% marknadsexponering.
 

Se även www.fonddoktorn.se för daglig uppdatering av fonden samt löpande kommentarer.

 

Observera att modellportföljerna inte uppdateras lika ofta som innehaven i Fonddoktorn Plus.
Fonddoktorn Plus speglar våra modellportföljer och är PPMdoktorns aktiva val och "latmansalternativet" för de som inte hinner vara aktiva själva!

Fondnummer i PPM: 917716


Resultat
I december har PPMdoktorns PPM-modellportföljer haft följande utveckling:
Trend: +2,8%
Tillväxt: +2,0%
Försiktig: +1,0%

Independent Fonddoktorn Plus: +0,4% (Obs, här släpar statistiken något!)
 
Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling jämfört med din egen eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.se.


Våra val
Under januari använder vi själva: Independent Fonddoktorn Plus (917716)

Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.


/PPMdoktorn