Nyhetsbrev juli 2014

Mer stimulanser!
 
Månaden inleddes med räntesänkning och nya stimulanser i Europa. Strax efter det kom bra statistik i USA. En rivstart på månaden och återigen nya all time highs blev facit. I slutet av månaden fortsatte börserna i USA att gå starkt medans den svenska börsen fick det lite kämpigare sista veckan.
 
Nu är det snart dags för kvartalsrapporter igen. Detta i kombination med lägre aktivitet under sommaren leder till att den negativa vågskålen väger över i det korta perspektivet. En bra uppgång senaste månaden gör att det snart närmar sig välbehövliga vinsthemtagningar. Sedan kan det nog fortsätta uppåt, nya stimulanser och låga räntor gör att alternativen till aktiemarknaden är få.
 
Det skall bli intressant att se vilken riktning marknaden tar efter dessa viktiga händelser.
 
Här kan du se både korta och långa trender på några olika marknader, www.trendindikatorn.se . Och här räknar du enkelt på ditt sparanande, www.sparkalkylatorn.se .
 
Tillväxt- och Trendportföljen bäst denna månad med +0,7%.
 
 
Fondbyten
Inga fondbyten denna månad!
 
Observera att från och med 20/2 krävs e-legitimation för att byta fonder i PPM!
Nu är det alltså endast du själv som kan byta fonder i PPM systemet. Detta är jättebra och tar effektivt bort dyra och dåliga betaltjänster som tyvärr finns på marknaden!
Vi på PPMdoktorn har alltid eftersträvat att våra läsare skall bli intresserad av fonder och själva ta kontroll över sitt sparande både vad gäller pensionsspar och övrigt sparande.
Alltså ett bra beslut helt i vår anda - du väljer själv!
 
 
Ny Blogg
Som en del i Nya PPMdoktorn har vi nu startat en blogg! Denna nås direkt på förstasidan eller via menyfliken "Bloggar" längst upp.
Här kommer vår bloggare Patric Holmberg att skriva om allt som rör privatekonomi, börs och fondsparande.
 
 
 
 
Fonddoktorn Plus
Månadens resultat för fonden blev +0,2%. Obs! Statistiken har viss eftersläpning!
 
Då vi nu går in i den statistiskt svaga sommarperioden har vi valt att ta det säkra före det osäkra och vikta ned fonden till endast 50% marknadsexponering. Fonden har en riktigt bra mix, 50/50, mellan Sverige och tillväxtmarknader och ligger alltså nu med endast 50% marknadsexponering.
 
Kortsiktigt är vi försiktiga men långsiktigt positiva till dessa marknader och då främst de så kallade nya tillväxtmarknaderna!

Se även www.fonddoktorn.se för daglig uppdatering av fonden samt löpande kommentarer.

Observera att modellportföljerna inte uppdateras lika ofta som innehaven i Fonddoktorn Plus.
Fonddoktorn Plus speglar våra modellportföljer och är PPMdoktorns aktiva val och "latmansalternativet" för de som inte hinner vara aktiva själva!

Fondnummer i PPM: 917716


Resultat
I juni har PPMdoktorns modellportföljer haft följande utveckling:
Trend: +0,7%
Tillväxt: +0,7%
Försiktig: +-0%

Independent Fonddoktorn Plus: +0,2% (Obs, här släpar statistiken något!)
 
Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling jämfört med din egen eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.se.


Våra val
Under juli använder vi själva: Independent Fonddoktorn Plus (917716)

Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.
 
 
Trevlig sommar!

/PPMdoktorn