Nyhetsbrev juni 2014

Nya All Time Highs!

Det börjar bli lite tjatigt nu med nya rekordnivåer varje månad...

Hur länge kan detta fortsätta innan vi får en kraftigare reaktion ned? Ingen vet men ju högre vi kommer ju närmare kommer vi även en motreaktion på denna långa uppgångsfas.

Det som talar för att uppgången kan hålla i sig ett tag till är att nya stimulanspaket väntas av Europeiska Centralbanken, ECB, i början av juni. Dessutom talar mycket för en räntesänkning i Sverige i början av sommaren. I den negativa vågskålen har vi att sommaren ofta brukar innebära sämre börsutveckling än vinterhalvåret samt att kvartalsrapporterna som nyligen presenterades inte har överraskat positivt.

Vi närmar oss nu sommaren med stormsteg och med nästan två års börsuppgång i ryggen tar vi det säkra före det osäkra och växlar ned något till säkrare placeringar i samtliga våra portföljer.

Självklart kan ett positivt besked från ECB driva upp kurserna ytterligare något men vi tror att detta i så fall blir temporärt och att lägre sommarvolymer istället kan trigga igång lite större vinsthemtagningar. Vi behåller dock ca 50-60% marknadsexponering så skulle analysen vara felaktig är vi med ganska bra på tåget ändå.

Det blir spännande att se om talesättet köp till sillen och sälj till kräftorna kommer att stämma i år - vi tror att det kan bli tufft och vem vet kanske blir det tvärt om...

Här kan du se både korta och långa trender på några olika marknader, www.trendindikatorn.se . Och här räknar du enkelt på ditt sparanande, www.sparkalkylatorn.se .

Tillväxtportföljen bäst denna månad med +4,5%.

 
Fondbyten
Fondbyten i alla portföljer denna månad! Vill man chansa lite på att uppgången fortsätter så är det nog ganska bra odds på att vänta med bytet tills några dagar efter den 5:e (ev ECB stimulanspaket då).
 
Kom ihåg att ni som sparar i Fonddoktorn inte behöver göra något alls eftersom fonden redan har fått en försiktigare marknadsexponering!
 
Observera att från och med 20/2 krävs e-legitimation för att byta fonder i PPM!
Nu är det alltså endast du själv som kan byta fonder i PPM systemet. Detta är jättebra och tar effektivt bort dyra och dåliga betaltjänster som tyvärr finns på marknaden!
Vi på PPMdoktorn har alltid eftersträvat att våra läsare skall bli intresserad av fonder och själva ta kontroll över sitt sparande både vad gäller pensionsspar och övrigt sparande.
Alltså ett bra beslut helt i vår anda - du väljer själv!
 
Ny Blogg
Som en del i Nya PPMdoktorn har vi nu startat en blogg! Denna nås direkt på förstasidan eller via menyfliken "Bloggar" längst upp.
Här kommer vår bloggare Patric Holmberg att skriva om allt som rör privatekonomi, börs och fondsparande.
 
Fonddoktorn Plus
Månadens resultat för fonden blev +3,2%. Obs! Statistiken har viss eftersläpning!
 
Då vi nu går in i den statistiskt svaga sommarperioden har vi valt att ta det säkra före det osäkra och vikta ned fonden till endast 50% marknadsexponering. Fonden har en riktigt bra mix, 50/50, mellan Sverige och tillväxtmarknader och ligger alltså nu med endast 50% marknadsexponering.
 
Kortsiktigt är vi försiktiga men långsiktigt positiva till dessa marknader och då främst de så kallade nya tillväxtmarknaderna!

Se även www.fonddoktorn.se för daglig uppdatering av fonden samt löpande kommentarer.

Observera att modellportföljerna inte uppdateras lika ofta som innehaven i Fonddoktorn Plus.
Fonddoktorn Plus speglar våra modellportföljer och är PPMdoktorns aktiva val och "latmansalternativet" för de som inte hinner vara aktiva själva!

Fondnummer i PPM: 917716


Resultat
I maj har PPMdoktorns modellportföljer haft följande utveckling:
Trend: +2,7%
Tillväxt: +4,5%
Försiktig: +2,7%

Independent Fonddoktorn Plus: +3,2% (Obs, här släpar statistiken något!)
 
Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling jämfört med din egen eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.se.


Våra val
Under juni använder vi själva: Independent Fonddoktorn Plus (917716)

Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.
 
 
Med vänliga hälsningar!

/PPMdoktorn