Nyhetsbrev november 2014

Oktober - vilken berg och dalbana!

Månaden inleddes med en relativt kraftig men välbehövlig rekyl efter två års konstanta uppgångar. Rekylen blev dock lite kraftigare än vad vi hade väntat oss men vi är i oktober som tillsammans med september brukar vara årets sämsta börsmånader. Orsaken till vinsthemtagningarna denna gång var främst en serie dålig statistik samt oro att återhämtningen i ekonomin har avstannat och inprisning av att Federal reserve snart kommer att upphöra med sina stimulanser. Även osäkerhet inför rapportperioden samt Ebolautbrottet har naturligtvis också spelat in.

Kvartalsrapporterna har kommit in relativt bra och detta har naturligtvis fått investerarna på bättre humör igen. Det är möjligt att börserna får en kort dipp ner igen då de har stigit ganska mycket på kort tid. Det som emellertid talar för att det kommer att fortsätta upp i höst är: 1. Det blev ett snabbt test av den långa trenden som höll 2. Vi går in i en statistiskt stark börsperiod 3. Med räntan nära noll och nya stimulanser så är alternativen till aktier få.

Vi har sett det förut och kommer att se det igen, en rekyl ner några dagar i den långa pågående stabila uppåttrenden som råder brukar oftast bli bra köptillfällen.

 
Här kan du se både korta och långa trender på några olika marknader, www.trendindikatorn.se . Och här räknar du enkelt på ditt sparanande, www.sparkalkylatorn.se .
 
Tillväxtportföljen bäst denna månad med +2,9%.
 
 
Fondbyten
Inga fondbyten denna månad!
Vi var lite för tidiga när vi viktade upp förra månaden men eftersom vi tror att detta ändå är en tillfällig dipp så ligger vi kvar som tidigare.
 
Observera att från och med 20/2 krävs e-legitimation för att byta fonder i PPM!
Nu är det alltså endast du själv som kan byta fonder i PPM systemet. Detta är jättebra och tar effektivt bort dyra och dåliga betaltjänster som tyvärr finns på marknaden!
Vi på PPMdoktorn har alltid eftersträvat att våra läsare skall bli intresserad av fonder och själva ta kontroll över sitt sparande både vad gäller pensionsspar och övrigt sparande.
Alltså ett bra beslut helt i vår anda - du väljer själv!
 
 
Trendindikator OMX
Kort sikt (dagar): UPP
Medellång sikt (veckor): UPP
Lång sikt (månader): UPP
 
Kan vara ett bra läge att försiktigt öka på sina positioner i den långsiktiga trenden som fortfarande pekar uppåt.
 
 
Fonddoktorn Plus
Månadens resultat för fonden blev +0,5%. Obs! Statistiken har viss eftersläpning!
 

Det verkar som börserna bottnade ur under månaden. Nu återstår att se hur högt vi kommer att nå i denna upprekyl som pågår. Vi går in i vintersäsongen nu och den brukar statistiskt vara årets starkaste period så kanske var det vändningen upp vi såg. Trots det är vi beredda att vikta ned till 50% om säljarna tar över igen. Vi är inte heller främmande att vikta upp fonden om vi skulle se en ännu starkare börs framöver. Just nu är vi dock helt bekväma med undervikt mot aktier och en marknadsexponering på endast 80%.

Kortsiktigt är vi försiktiga men långsiktigt positiva till dessa marknader och då främst de så kallade nya tillväxtmarknaderna!
 

Se även www.fonddoktorn.se för daglig uppdatering av fonden samt löpande kommentarer.

 

Observera att modellportföljerna inte uppdateras lika ofta som innehaven i Fonddoktorn Plus.
Fonddoktorn Plus speglar våra modellportföljer och är PPMdoktorns aktiva val och "latmansalternativet" för de som inte hinner vara aktiva själva!

Fondnummer i PPM: 917716

 

Resultat
I oktober har PPMdoktorns PPM-modellportföljer haft följande utveckling:
Trend: +1,6%
Tillväxt: +2,9%
Försiktig: +1,3%

Independent Fonddoktorn Plus: +0,5% (Obs, här släpar statistiken något!)
 
Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling jämfört med din egen eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.se.


Våra val
Under november använder vi själva: Independent Fonddoktorn Plus (917716)

Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.


/PPMdoktorn