Nyhetsbrev oktober 2014

September - en händelserik månad!

Månaden inleddes med att Europeiska centralbanken, ECB, chockade marknaden med en räntesänkning och nya stimulanspaket. Sveriges centralbank var något mer försiktiga och lät räntan ligga fast efter sin sänkning i somras.

Valet blev som väntat en rysare med få vinnare och ett parlamentariskt kaos. Börsen bestämde sig dock snabbt att strunta i detta och satte återigen nya kursrekord. Senaste dagarna har vi sett lite vinsthemtagningar och som oftast i en långsiktigt stigande marknad innebär dessa utmärkta köptillfällen.

Nu har vi kommit in en bit i höstmånaderna. Hittills ser det stabilt ut men tittar man på historiska data så brukar september och oktober vara dåliga börsmånader, september är till och med årets sämsta börsmånad. Statistik är statistik och det är inget som säger att det behöver bli så i år också. Tittar man på året som helhet så kan man se ett mönster att vinterhalvåret oftare är en bättre börsperiod än sommarhalvåret. Vi går alltså mot ljusare börstider när vi klarat av oktober om man skall lita på statistiken...

Kan inte nog upprepas, viss försiktighet måste dock iaktas då uppgången varat i drygt två år nu men räntorna är låga, stimulanserna fortsätter och alternativet till aktier är få...

Men vi har nu lagt september bakom oss, valet är avklarat och ECB ökar sina stimulanser. Under sommaren har vi hållit en relativt låg exponering mot börsen och med dessa tre händelser i ryggen har vi nu valt att vikta upp samtliga portföljer samt Fonddoktorn. Vi går alltså mot mindre osäkra tider...

 
Här kan du se både korta och långa trender på några olika marknader, www.trendindikatorn.se . Och här räknar du enkelt på ditt sparanande, www.sparkalkylatorn.se .
 
Tillväxtportföljen bäst denna månad med +0,2%.
 
Vi påminner återigen om våra förträffliga hjälpmedel www.trendindikatorn.se , www.sparkalkylatorn.se och www.ppmkalkylatorn.se . Med trendindikatorn håller du lätt koll på aktuell marknadstrend och med sparkalkylatorn räknar du enkelt på ditt sparande. PPM kalkylatorn har även den fått en helt egen sida.
Trendindikatorns Iphone app kan varmt rekommenderas!
 
 
Fondbyten
Vi viktar upp Tillväxt- och Trendportföljen denna månad!
 
 
Nya sparportföljer
Äntligen har vi nu lagt in information under flikarna "Privatspar" och "Tjänstepension" på vår nya sajt.
Under "Privatspar" visar vi dessutom våra nya privatsparportföljer som vi haft igång i nästan två år nu.
 
Fonddoktorn Plus
Månadens resultat för fonden blev -0,9%. Obs! Statistiken har viss eftersläpning!
 
Fortfarande något underviktade 80%, men bra läge att försiktigt öka på sina positioner i den långsiktiga trenden som fortfarande pekar uppåt. Viss försiktighet måste dock iaktas då uppgången varat i drygt två år nu. Fonden har en riktigt bra mix, 50/50, mellan Sverige och tillväxtmarknader och ligger alltså nu med 80% marknadsexponering.
 
Kortsiktigt är vi försiktiga men långsiktigt positiva till dessa marknader och då främst de så kallade nya tillväxtmarknaderna!

Se även www.fonddoktorn.se för daglig uppdatering av fonden samt löpande kommentarer.

Observera att modellportföljerna inte uppdateras lika ofta som innehaven i Fonddoktorn Plus.
Fonddoktorn Plus speglar våra modellportföljer och är PPMdoktorns aktiva val och "latmansalternativet" för de som inte hinner vara aktiva själva!

Fondnummer i PPM: 917716


Resultat
I september har PPMdoktorns PPM-modellportföljer haft följande utveckling:
Trend: -0,9%
Tillväxt: +0,2%
Försiktig: -0,9%

Independent Fonddoktorn Plus: -0,9% (Obs, här släpar statistiken något!)
 
Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling jämfört med din egen eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.se.


Våra val
Under oktober använder vi själva: Independent Fonddoktorn Plus (917716)

Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.


/PPMdoktorn