Nyhetsbrev oktober 2015

Höst = bra köptider!
 

Återigen en turbulent månad. Kursfallen på börserna fortsatte och tog lite extra fart i slutet av månaden när det blev känt att VW manipulerat utsläppstester i USA.

Fler och fler börjar få upp ögonen för börsens olika olika säsongsmönster. Vi går nu in i hösttider med allt vad det kan innebära. Om man sammanfattar säsongsvariationerna så brukar vinterhalvåret vara en bra period medans sommarhalvåret ofta bjuder på en sidledes rörelse. Under september och oktober är det vanligt med fallande börser. Äg alltså aktier under november till och med april. Var försiktig i maj. Stå utanför aktiemarknaden under juni till augusti dock möjligtvis med undantag för "köp till sillen och sälj till kräftorna" som kan funka vissa år. Leta köplägen eller blanka aktier under september och oktober då vi ofta ser lite större priskorrektioner.

Hur skall man agera på denna statistik och hur agerar förvaltare?
Som långsiktig passiv fondsparare, vilket de allra flesta av oss är, kan man under september och oktober passa på att öka sitt sparande. Det viktigaste av allt är dock att man har ett kontinuerligt månadssparande. Då behöver man inte bry sig om vad som händer på börsen eftersom man sprider ut sina inköp under både bra och dåliga perioder.
Förvaltare av fonder kan naturligtvis använda denna information till sin fördel genom att vikta ner fonden inför statistiskt svaga perioder och på samma sätt vikta upp inför statistiskt starkare börsmånader. Kort och gott även förvaltare tar alltså tillfället i akt och ökar på sina investeringar som man tror på under svaga perioder när aktier är billiga.

Kan inte vara enklare än så eller...

Observera att detta resonemang bygger på statistik och det är självklart ingen garanti för att det blir så varje år!

Vi vill även passa på att framhäva vår mest aktiva portfölj - Spar Aktiv. Denna månad upp ca 11,5% och 17% i år. Följer strategierna i www.trendindikatorn.se. OBS! Endast för sparande utanför PPM systemet.

 
Här kan du se både korta och långa trender på några olika marknader, www.trendindikatorn.se . Och här räknar du enkelt på ditt sparanande, www.sparkalkylatorn.se .
 
Fonddoktorn bäst denna månad med -1,6%.
 
Fondbyten
Inga fondbyten denna månad!
 
 
 
Fonddoktorn Plus
Månadens resultat för fonden blev -1,6%. Obs! Statistiken har viss eftersläpning!
 
Bra köplägen på många marknader under september och oktober för den långsiktiga månadsspararen.
 
Fonden har en riktigt bra mix, 50/50, mellan Sverige och tillväxtmarknader och ligger alltså nu med 100% marknadsexponering.
 

Se även www.fonddoktorn.se för daglig uppdatering av fonden samt löpande kommentarer.

 

Observera att modellportföljerna inte uppdateras lika ofta som innehaven i Fonddoktorn Plus.
Fonddoktorn Plus speglar våra modellportföljer och är PPMdoktorns aktiva val och "latmansalternativet" för de som inte hinner vara aktiva själva! 

Fondnummer i PPM: 917716

Resultat
I september har PPMdoktorns PPM-modellportföljer haft följande utveckling:
Trend: -4,8% 
Tillväxt: -2,5% 
Försiktig: -2,1%

Independent Fonddoktorn Plus: -1,6% (Obs, här släpar statistiken något!)
 
Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling jämfört med din egen eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.se.

Våra val
Under oktober använder vi själva: Independent Fonddoktorn Plus (917716)

Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.
 

/PPMdoktorn