Nyhetsbrev september 2014

Äntligen!

Äntligen fick vi den efterlängtade rekylen som vi skrev om i förra månadsbrevet! Månaden började med kraftiga vinsthemtagningar efter nya oroligheter i både Ukraina och Irak. Till följd av detta blev det en rejäl dipp på de flesta marknader. Månaden avslutades sedan med nya all time high nivåer i USA. Dippen förmådde alltså inte vända den långsiktiga positiva trenden och istället uppstod ett mycket bra köptillfälle. Detta utnyttjade vi i Fonddoktorn genom att vikta upp fonden till 80%. Denna typ av rekyler är ofta utmärka tillfällen att öka på sina innehav och så även denna gång. Viss försiktighet måste dock iaktas då uppgången varat i drygt två år nu men räntorna är låga, stimulanserna fortsätter och alternativet till aktier är få... 

Ytterligare ett orosmoment är konflikten i Ukraina som i skrivande stund återigen tagit ny fart och ökat osäkerheten på marknaden igen. Vi har därför valt att hålla samtliga portföljer och Fonddoktorn fortsatt underviktade mot aktier kommande månad.

Här kan du se både korta och långa trender på några olika marknader, www.trendindikatorn.se . Och här räknar du enkelt på ditt sparanande, www.sparkalkylatorn.se .
 
Fonddoktorn bäst denna månad med +1,1%.
 
Fondbyten
Inga fondbyten denna månad!
 
Ny Blogg
Som en del i Nya PPMdoktorn har vi nu startat en blogg! Denna nås direkt på förstasidan eller via menyfliken "Bloggar" längst upp.
Här kommer vår bloggare Patric Holmberg att skriva om allt som rör privatekonomi, börs och fondsparande.
 
Fonddoktorn Plus
Månadens resultat för fonden blev +1,1%. Obs! Statistiken har viss eftersläpning!
 
Under dippen som uppstod i början av månaden passade vi på att vikta upp fonden till 80%. Fortfarande underviktade alltså men bra läge att försiktigt öka på sina positioner i den långsiktiga trenden som fortfarande pekar uppåt. Viss försiktighet måste dock iaktas då uppgången varat i drygt två år nu. Fonden har en riktigt bra mix, 50/50, mellan Sverige och tillväxtmarknader och ligger alltså nu med 80% marknadsexponering.
 
Kortsiktigt är vi försiktiga men långsiktigt positiva till dessa marknader och då främst de så kallade nya tillväxtmarknaderna!

Se även www.fonddoktorn.se för daglig uppdatering av fonden samt löpande kommentarer.

Observera att modellportföljerna inte uppdateras lika ofta som innehaven i Fonddoktorn Plus.
Fonddoktorn Plus speglar våra modellportföljer och är PPMdoktorns aktiva val och "latmansalternativet" för de som inte hinner vara aktiva själva!

Fondnummer i PPM: 917716


Resultat
I augusti har PPMdoktorns modellportföljer haft följande utveckling:
Trend: +0,9%
Tillväxt: +0,4%
Försiktig: +0,1%

Independent Fonddoktorn Plus: +1,1% (Obs, här släpar statistiken något!)
 
Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling jämfört med din egen eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.se.


Våra val
Under september använder vi själva: Independent Fonddoktorn Plus (917716)

Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.
 

/PPMdoktorn