Blogg för Patric Holmberg

Ingen samba för mig

Brasilianska indexet Bovespa började röra sig uppåt i slutet av sommaren. Jag tyckte det var märkligt då jag varnat för utvecklingen i Brasilien och landet har inte visat några tecken på styrka. Förklaringen ligger antagligen i att landet väger tungt i både Latinamerika- och Tillväxtmarknadsindex. Köper man breda tillväxtmarknadsfonder eller ETF-er investerar man också i Brasilien.

Glöm Riksdagsvalet – i morgon är det dags för ett viktigt val!

”Hung parliament”, SD:s frammarsch och Jonas Sjöstedts sura uppsyn när V inte erbjuds en plats i regeringen är såklart väldigt intressant för oss svenskar men för utvecklingen i den globala ekonomin är dessa frågor totalt ointressanta. Det är klart att ett högre skattetryck kan få avkylande effekter på den svenska ekonomin men någon större roll kommer det inte att spela för marknadens aktörer.

Inköpschefsindex – en snabb tur runt globen

Inköpschefsindex (PMI) är en användbar indikator som väger tungt för de flesta aktörer inklusive centralbanker. Det ger en uppdaterad bild av den ekonomiska aktiviteten i privata sektorn och är en snabbare ekonomisk termometer än t ex BNP, som tar längre tid att mäta och sammanställa.

PMI består vanligtvis av följande underliggande indikatorer inklusiva vikter:

Mario Seghi

Jag har gnällt om det här förut. Det är inget drag i Draghi.

Alla liknelser med plattformspelshjältar och drakar är helt oförklarliga. Det han ska ha cred för är hur han lyckats få till en så otroligt stabil politiskt plattform.

Man kan tycka att de sämsta ledarna är de som fattar fel beslut. Det är inte min bild av verkligheten. Den sämsta egenskapen en ledare kan ha är oförmågan att fatta beslut.

Winner or loser?

Du är intresserad av att placera pengar i aktier. Du har inte tid, kompetens eller lust att göra det själv. Hur gör du?

Ska du välja ut en aktiefond och låta förvaltaren köpa och sälja aktier åt dig? Låter rimligt.

Hur väljer du rätt fond då?

Japansk handelsbalans och energiproblem

Siffrorna över Japans handelsbalans kom i natt. Exporten ökade, vilket såklart är positivt men det gjorde även importen och balansen försämrades.

Energibehovet

Hur går det i Vietnam?

Dags att göra en recap. För snart en månad sedan skrev jag en blogg om köpläge i Vietnam. Så hur har det gått?

Ovan ser ni hur en Vietnam-ETF gått i år. Den 14 maj är markerad med den röda ringen.

Det stora fastighetsdilemmat

De sista dagarna har jag gått funderat över husförsäljningsstatistiken. Patetiskt tänker ni. Kunde inte hålla med mer. Jag lever ett patetiskt liv. Bara för att göra era liv lika patetiska ska jag släppa in er i min hjärna.

Håll i er för här kommer det att hagla diagram.

Hur ökar man BNP? Fråga Italien!

Ditt land haltar med BNP-tillväxten. Vad ska man göra? Några idéer?

Man inkluderar droger, prostitution och så småningom smuggling!

Berlusconi tänker ni? Nix pix, han jobbar på ett ålderdomshem utanför Milano. Premiärministern heter nu Matteo Renzi och är demokrat. Italien kommer därmed att öka BNP med ca 1%. För Sverige skulle siffran vara ca 4-5%.

Sidor