Breda index – yesterdays news and tools!

Du tänker att du ska köpa lite plockgodis till barnen. I affären har de 33 sorter att välja på. För att du ska slippa beslutsångest överlåter du godisallokeringen till en anställd. Du betalar lite extra men litar på dem. Ansvarig godisplockare har arbetat 27 år i godisbranschen.

När du kommer hem tittar du ner i påsen. Där ligger 4 sorter. När du kollar lite närmare visar det sig vara 2/3 skumbananer och 1/5 gräddkola. Nöjd?

Nähä men uppenbarligen är alla de som investerar i breda Latinamerikafonder nöjda. Jag har i alla fall inte hört några höjda röster.

 

Latinamerika inklusive Karibien har 33 länder. Jag har listat dem i fallande ordning utifrån BNP. Ovan ser ni de 20 största. I tredje kolumnen ser ni deras procentuella del av totala BNP i regionen. MSCI Latinamerika index borde väl i alla fall omfatta de 10 största länderna? Nix pix. Man orkar med 5 länder och då är inte Latinamerikas tredje största land – Argentina – med över huvud taget.

Vad händer när man ska ge sig på en bred Latinamerikaplacering då? SPDR Emerging Latin America är en av de större och bättre. Nu får man med 4 länder, varav 86 % i de två största. Väljer man en aktivt förvaltad bankfond istället blir resultatet ungefär detsamma.

Trenden i ETF-handeln idag är att de breda indexen är på väg bort. Förvaltarna är inte intresserade av att köpa Gott & Blandat, utan vill göra sina marknadsval utifrån sin analys. Kommersiellt fabricerade index som BRIC, BREC, VIFT, EMEA och EAFE är i mina ögon bara skit. Vilken analys har lett fram till att jag ska placera i Brasilien, Ryssland, Indien och Kina? De finns där för att något snille hittat en bra story som säljer. Där finns stora fallgropar att undvika även när det gäller enstaka länder men det tar vi en annan dag.

“All the world is made of faith, and trust, and pixie dust.”
J.M. Barrie, Peter Pan