Fundamentalist eller tekniker?

Jag har alltid sett mig själv som fundamentalist när det gäller förvaltning. Oavsett om det är frågan om ett företag, en bransch, ett land eller region så är jag övertygad om att en ordentlig analys som leder fram till att man väljer den kandidat som har de bästa förutsättningarna att lyckas är ett sätt som ger dig bättre sannolikhet att skapa meravkastning. Rimligt eller hur? Javisst det stämmer men ändå inte.

Fundamenta skapar inga högre kurser. Det är bara kapital som gör det. Om jag är ensam om att hitta en vinnare så blir det tyvärr en förlorare.

Idag kom det BNP-siffror för EU.

 

Det här är första kvartalets siffror jämfört med förra året samma tid. Sveriges siffror kommer i slutet av maj och de kommer sannolikt att se bra ut. Italiens -0,5% gör ju knappast någon glad men tittar vi fondvolymerna (från Deutsche Bank inklusive ETF:er) så är Italien Europas vinnare i år. Gå nu inte kort i Italien. Det finns mycket indikatorer som pekar på att de kommer att börja leverera.

Idag släppte Deutsche Bank en undersökning – TAARSS – Tactical Asset Allocation Relative Strength Signal, har man snyggt döpt den till. Det hade ju varit lite catchigare att döpa den till Allocation Strength Signal men de kanske inte gillar den förkortningen.

Kortfattat går strategin ut på att man genom att mäta fondflöden i ETF:er får ett index som signalerar vart kapitalet är på väg. Strategin går att applicera på alla typer av placeringar där det finns ett bra ETF-underlag. Det finns en skön logik bakom användandet av just ETF:er. ETF:er används framför allt av institutionella placerare och rörligheten är mycket större här än hos aktivt förvaltade fonder. Såhär ser siffrorna ut för maj.

 

Återigen är det märkliga siffror. UK och Tyskland är de marknader som mår allra bäst i Europa men fondflödet(dvs procentuellt) går till Spanien, Italien och Frankrike.

Så tricket är att följa kapitalet? Och har man inte en egen multinationell bank med 1,28 biljoner dollar under förvaltning så ska man kanske använda sig av teknisk analys? Som vanligt är svaret ja och nej. Det finns inget bra exempel på att renodlad teknisk analys är överlägset i praktiken. Det finns däremot exempel på motsatsen. Så gör din hemläxa ordentligt och noggrant. Sedan är det dags att använda tekniken för att ge dig vägledning om när du ska köpa och sälja.

The trend is your friend. Not your spouse!