Köpläge i Vietnam

Förra veckan kunde man läsa Reuters pressrelease om en "Clash" mellan Vietnam och Kina. Kinesiska fartyg hade "buffat" på vietnamesiska och vattenkrig hade uppstått. Efter en stund gick vice utrikesministern i Kina ut och tonade ner det hela. Stor oro på den vietnamesiska börsen och totalt back ca 6% under veckan. Den här veckan började även den med oro men sista dagarna har börsen börjat röra sig norrut.

Vad är det som händer? Incidenten inträffade vid Paracel Islands, som ockuperades av Kina 1974. Vietnam anser såklart att territoriet tillhör dem. Den 1 maj flyttade Kina in sin största mobila oljerigg och den ska enligt uppgift vara kvar tills i augusti.

Det här är ett kostsamt projekt och utsikterna att hitta olja är usla. Det är en politisk agenda som styr projektet, inte en ekonomisk. Det är klart att Vietnam måste protestera. Man gör det smart tajming mässigt också. I helgen hölls ASEAN-konferens, där alla mindre stater i Sydostasien medverkade, och frågan fick förstås stort utrymme. Vietnam har inga allianser med väst så de behöver söka stöd bland sina grannländer.

Så kommer det här att eskalera till en militär konflikt? Väldigt osannolikt. Vietnam och Kina har ett nära ekonomiskt samarbete. Öarna dispyten gäller har väldigt liten ekonomisk betydelse och det finns helt enkelt för liten uppsida. Oavsett det är det inte direkt en fair fight. Lite som att jag skulle brottas med Karelin.

Vietnam ser oförändrat väldigt bra ut makromässigt. För varje dag som går nämns landet som en av de stora tillvästkandidaterna. Senast igår under en telefonkonferens med Deutsche Bank.

Varför?

Arbetskraftkostnad

I Vietnam är arbetskraftskostnaden 32% av den kinesiska. Av Vietnams 90 miljoner invånare bor 30 miljoner i storstäder, vilket borgar för att det finns tillgänglig arbetskraft

Handelsbalans, ökad export och BNP-tillväxt

För första gången har handelsbalansen hamnat på plussidan. Exporten ökar (+14% Q1)och det gör även importen i takt med att välståndet ökar. Ett frihandelsavtal med EU är på G i år och det beräknar tillföra en ökning av exporten med 35% de närmaste året. Även Trans-pacificavtal är beräknat att signas inom ett år, vilket beräknas höja den ekonomiska aktiviteten med 1% per år. BNP-tillväxten kommer sannolikt att ligga i intervallet 5-6% per år de närmaste åren. Det är en prognos som bygger på historisk tillväxt och jag tror att ökade utländska investeringar kan leda till rejäla korrigeringar uppåt.

Rating

Fitch höjde precis ratingen från ”stable” till ”positive” i kategorin B+. För att erhålla A-rating krävs reformer inom banksektorn. Detta adresseras ofta i vietnamesisk press och man beräknar att halvera antalet banker de närmaste åren och konsolidera sektorn.

Fler investeringsobjekt

Som alltid är det ett problem med mindre börser som kommer från en planekonomi. Av vietnams 1000 bolag räknar man med att 400 ska börsnoteras kommande 3 år.

Valuta och inflation

Man har fått bra grepp på valutan, Dong, och några större "taperingeffekter" pga minskade amerikanska stödköp har det absolut inte varit.

Inflationen ligger på 4,45%, vilket kan tyckas högt med svenska ögon men är historiskt väldigt lågt. 2008 låg den över 25%.

Reformer

Vietnam har en uttalad plan att reformera och privatisera näringslivet. Det brukar innebära en snabb tillväxt och så småningom bakslag, som vi nu ser i Kina. Det talar för att var investerad under första delen av tillväxtfasen men också för att bevaka sin investering.

Index

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin har legat över 50 de senaste 8 månaderna. Konsument förtroendet ligger idag på de högsta nivåerna på över 2 år.

Hot

De politiska riskerna i och med att Kina breder ut sig finns såklart där. Min bedömning är att om en militär konflikt ska uppstå, kommer det att bero på att Vietnam agerar på ett sätt som gör att Kina känner sig tvingade att göra mer än att spänna musklerna. Det är inte sannolikt och det finns inga sådana indikationer just nu. Båda parterna behöver en fungerande handel i Sydostasien.

Räkna med att den här typen av incidenter kommer att fortsätta då Kina har en långsiktig plan att breda ut sig. Vi får se om Spratly Islands är nästa heta potatis. Där har följande länder anspråk: Brunei, Kina, Malaysia, Filippinerna, Taiwan och Vietnam.

Den vietnamesiska börsen är nedtryckt och det borde innebära att det är ett bra tillfälle för köp. Notera dock att det är en liten börs och att det handlar om hög volatilitet.