Nyhetsbrev april 2014

Nytt årshögsta!
 
Vi skrev i förra månadsbrevet att vi trodde att vi skulle få se ny toppnivåer under våren. Det dröjde inte länge för redan i början av månaden satte Stockholmsbörsen nytt årshögsta och i USA blev det nytt all time high.
 
Sedan kom tyvärr Ukrainakrisen och satte lite käppar i hjulet. Den omedelbar nedgången togs snabbt igen men trots det så vände den korta trenden ned i Europa medan USA fortsatte uppåt som om inget hade hänt.
 
Slutet av månaden präglades sedan av små svängningar och en sidledes rörelse.
 
Efter perioder av uppgång kommer alltid välbehövliga rekyler för att hämta andan. Detta är nödvändigt för att hinna få med alla placerare i båten. Två steg framåt och ett tillbaka - Den långsiktiga trenden pekar fortfarande stabilt uppåt!
 
Värt att notera är att tillväxtmarknaderna nu är nere på de lägsta nivåerna sedan 2011. Men vi kan nu se en antydan till ljusning på många marknader i Asien. Bra köpläge nu med andra ord...
 
Här kan du se både korta och långa trender på några olika marknader, www.trendindikatorn.se . Och här räknar du enkelt på ditt sparanande, www.sparkalkylatorn.se .
 
Tillväxtportföljen bäst denna månad med +1,0%!
 
 
Fondbyten
Fondbyte i Tillväxtportföljen denna månad!
Observera att från och med 20/2 krävs e-legitimation för att byta fonder i PPM!
Nu är det alltså endast du själv som kan byta fonder i PPM systemet. Detta är jättebra och tar effektivt bort dyra och dåliga betaltjänster som tyvärr finns på marknaden!
Vi på PPMdoktorn har alltid eftersträvat att våra läsare skall bli intresserad av fonder och själva ta kontroll över sitt sparande både vad gäller pensionsspar och övrigt sparande.
Alltså ett bra beslut helt i vår anda - du väljer själv!
 
 
 
 
Fonddoktorn Plus
Månadens resultat för fonden blev +0,7%. Obs! Statistiken har viss eftersläpning!
 
Fonddoktorn ligger i topp i år bland breda tillväxtmarknadsfonder!
Vi har fortsatt en mycket låg exponering mot tillväxtmarknader ca 40%. Fonden har en riktigt bra mix, 50/50, mellan Sverige och tillväxtmarknader och vi ligger kvar med 80% marknadsexponering.
 
Kortsiktigt är vi försiktiga men långsiktigt positiva till dessa marknader och då främst de så kallade nya tillväxtmarknaderna!

Se även www.fonddoktorn.se för daglig uppdatering av fonden samt löpande kommentarer.

Observera att modellportföljerna inte uppdateras lika ofta som innehaven i Fonddoktorn Plus.
Fonddoktorn Plus speglar våra modellportföljer och är PPMdoktorns aktiva val och "latmansalternativet" för de som inte hinner vara aktiva själva!

Fondnummer i PPM: 917716


Resultat
I mars har PPMdoktorns modellportföljer haft följande utveckling:
Trend: +0,1%
Tillväxt: +1,0%
Försiktig: +0,6%

Independent Fonddoktorn Plus: +0,7% (Obs, här släpar statistiken något!)
 
Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling jämfört med din egen eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.se.


Våra val
Under april använder vi själva: Independent Fonddoktorn Plus (917716)

Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.
 
 
Med vänliga hälsningar!

/PPMdoktorn