Nyhetsbrev december 2016

Bra börsår!
 
Det blev trots allt ett bra börsår till slut och samtliga portföljer slutade på plus. Inledningen av året började dock med en chock på börserna och i mitten av februari var Stockholmsbörsen ner hela 14%. Sedan vände det upp igen förutom ett återfall direkt efter BREXIT.
 
Var har alltså haft två stora händelser under året BREXIT och presidentval i USA. BREXIT är naturligtvis en exceptionell händelse. Trots det så blev reaktionen positiv ett tag efter det inledande börsfallet. En månad efter stod kurserna högre än innan. Presidentval i USA är egentligen inte något exceptionell händelse men blev det i och med att mr Trump vann. Lyckligtvis höll han ett lugnande tal direkt efter vinsten och börserna drog en suck av lättnad.
 
Nu är vi inne i en säsongsmässigt stark börsperiod med den långa börssignalen som positiv. Det ser alltså ganska bra ut ett tag till. Planen är att rida vidare på denna våg men fram i början på april kan det nog vara dags att börja hämta hem lite vinster då risken för bakslag ser ut att kunna bli stor. Man skall komma ihåg att BREXIT inte är genomförd än...
 
Både den korta och långa trenden är nu positiv, läs mer på www.bullorbear.se. På www.sparkalkylatorn.se räknar du på ditt sparande.
 
Försiktiga portföljen bäst denna månad med +1,4%.
 
 
Fondbyten
Fondbyten i flera portföljer denna månad!
 
 
 
 
Fonddoktorn Plus
Månadens resultat för fonden blev +0,3%. Obs! Statistiken har viss eftersläpning!
 
Vi fokuserar på den långa trenden som nu har svängt om till positiv. Fonden är nu försiktigt överviktad.
 
Fonden har en riktigt bra mix, 50/50, mellan Sverige och tillväxtmarknader och ligger alltså just nu med 120% marknadsexponering. Designad för ett långsiktigt sparande.
 

Se även www.fonddoktorn.se för daglig uppdatering av fonden samt löpande kommentarer.

 

Observera att modellportföljerna inte uppdateras lika ofta som innehaven i Fonddoktorn Plus.
Fonddoktorn Plus speglar våra modellportföljer och är PPMdoktorns aktiva val och "latmansalternativet" för de som inte hinner vara aktiva själva! 

Fondnummer i PPM: 917716


Resultat
I december har PPMdoktorns PPM-modellportföljer haft följande utveckling:
Trend: +0,9% 
Tillväxt: +0,1% 
Försiktig: +1,4%

Independent Fonddoktorn Plus: +0,3% (Obs, här släpar statistiken något!)
 
Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling jämfört med din egen eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.se.


Våra val
Under januari använder vi själva: Independent Fonddoktorn Plus (917716)

Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.


/PPMdoktorn