Nyhetsbrev december 2018

Fortsatt stökig marknad!
 

Det blev ett stökigt börsår! Året inleddes oroligt men sedan tog det fart och under sommaren fick vi årets topp. Under oktober tog oroligheterna fart på allvar och året slutade mycket volatilt. Det som främst oroat marknaden under året har varit Brexit-avtal, handelskonflikt mellan USA och Kina, konjunkturtopp samt oro för räntehöjningar.

 

Vad händer då under 2019? Marknaden är just nu mycket svårnavigerad. Vi är inne i en stark säsong då vinterhalvåret ofta brukar vara betydligt bättre än sommaren. I år har vi dock inte sett något av detta. I den positiva vågskålen har vi bra företagsklimat med låga räntor och bra företagsvinster samt att mycket negativt redan är inprisat. I den negativa finns såklart Brexit, handelskonflikt, konjunkturtopp, räntehöjningar med mera.

I takt med att mycket klarnar såsom Brexit och handelskonflikt så bör marknaden stabiliseras. 
   
Både den korta och långa trenden är nu negativ, läs mer på www.bullorbear.se. På www.sparkalkylatorn.se räknar du på ditt sparande.
 
Försiktiga portföljen blev bäst denna månad med -1,6%.
 
 
Fondbyten
Inget fondbyte denna månad!
 

Resultat
I december har PPMdoktorns PPM-modellportföljer haft följande utveckling:
Trend: -7,1% 
Tillväxt: -7,0% 
Försiktig: -1,6%
 
Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling jämfört med din egen eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.se.


Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.


/PPMdoktorn