Nyhetsbrev februari 2016

Månadsspara!
 
Det blev en riktigt tuff start på året för världens börser. Det hela startade på de kinesiska fastlandsbörserna som en oro för fallande tillväxt. Dessa börser är också relativt dåligt utvecklade och konstigt reglerade vilket inte gjorde saken bättre. Detta tillsammans med fallande oljepris ledde alltså fram till årets chocköppning. Fokus flyttas nu mot rapportperioden som drog igång i slutet av månaden.
 
Men kom ihåg, efter den värsta överreaktionen kvarstår fortfarande fakta såsom, Kina har fortfarande en bra tillväxt och konsumtionsindustrin kan nu bli vinnare då Kina skiftar fokus. Ett lågt oljepris är inte enbart av ondo.
 
Och nu till en favorit i repris...
Vi vill nu återigen passa på att slå ett slag för månadssparande. PPMdoktorn har ju länge "tjatat" om hur viktigt det är att ha ett fungerande månadssparande och det kan inte nog upprepas.
 
Ett exempel:
Två olika sätt att spara 6000:- på under ett år - engångsinsättning eller månadsspar. Antag att börsen sjunker lika mycket varje månad fram till halvårsskiftet för att sedan återhämta sig på motsvarande sätt under sista halvåret för att vid årets slut vara tillbaka på nollan igen.
Låt säga att du sparar 6000:- i en engångsinsättning i början av året. Då har du nästan exakt samma pengar kvar efter ett år det vill säga 0% i vinst. Om du istället hade månadssparat 500:- per månad under året så hade du gjort en bra vinst vid årets slut och redan i september hade du haft tillbaka ditt insatta kapital.
 
Att månadsspara är alltså kanske ett av de allra bästa sätten att minska risken i sitt sparande!
 

Följ marknaden på bullorbear.se eller räkna på ditt sparande på sparkalkylatorn.se!

Försiktiga portföljen bäst denna månad med -2,5%.
 
 
Fondbyten
Fondbyten i nästan alla våra portföljer under denna månad!
 
 
 
 
Fonddoktorn Plus
Månadens resultat för fonden blev -9,9%. Obs! Statistiken har viss eftersläpning!
 
Tuff start på månaden för alla aktiemarknader vilket återigen gav bra köplägen. Mycket talar frör att vi kan ha sett botten under januari. Våren är statistiskt sett en stark börsperiod.
 
Fonden har en riktigt bra mix, 50/50, mellan Sverige och tillväxtmarknader och ligger alltså nu med 130% marknadsexponering. Designad för ett långsiktigt sparande.
 

Se även www.fonddoktorn.se för daglig uppdatering av fonden samt löpande kommentarer.

 

Observera att modellportföljerna inte uppdateras lika ofta som innehaven i Fonddoktorn Plus.
Fonddoktorn Plus speglar våra modellportföljer och är PPMdoktorns aktiva val och "latmansalternativet" för de som inte hinner vara aktiva själva! 

Fondnummer i PPM: 917716


Resultat
I januari har PPMdoktorns PPM-modellportföljer haft följande utveckling:
Trend: -6,5% 
Tillväxt: -6,4% 
Försiktig: -2,5%

Independent Fonddoktorn Plus: -9,9% (Obs, här släpar statistiken något!)
 
Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling jämfört med din egen eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.se.


Våra val
Under februari använder vi själva: Independent Fonddoktorn Plus (917716)

Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.


/PPMdoktorn