Nyhetsbrev januari 2018

Bra start på året!
 
Det blev en bra start på 2018. Det uteblivna julrallyt kom i januari stället och börserna i USA har återigen slagit nya all time high. Detta trots diverse budgetproblem som denna gång inte fick någon påverkan alls på aktiekurserna.
 
Vad händer nu? Ser man till bolagens utveckling och den allmänna börsstämningen så pekar det fortsatt uppåt. Det finns dock en del som oroar. Bland annat så ligger det Shillers p/e tal på den tredje högsta nivå genom tiderna. Endast 1930 och vid millennieskiftet var det högre. Och alla vet ju som bekant vad som hände då...
Detta tal kan i och för sig ligga på höga nivåer ett tag men i kombination med räntehöjningar gör det börsen extremt känslig.
 
Börsen är nu alltså kraftigt överköp och speciellt då de amerikanska som har haft en konstant uppgång sedan 2008 då stimulanserna startade. Dessa stimulanser är nu på väg bort och fortsatt stigande räntor kan alltså ge ett tvärt slut på den rådande börsfesten.
 
Att iakta viss försiktighet är nog inte så dumt...
 
Observera att månadssparande är kanske det bästa och enklaste för den långsiktiga investeraren. Då sprider man ut sina inköp både när börsen står lågt och högt...
 
Både den korta och långa trenden är nu negativ, läs mer på www.bullorbear.se. På www.sparkalkylatorn.se räknar du på ditt sparande.
 
Tillväxtportföljen är bäst denna månad med +3,8%.
 
 
Fondbyten
Inget fondbyte denna månad!
 
Resultat

I januari har PPMdoktorns PPM-modellportföljer haft följande utveckling:
Trend: +2,7% 
Tillväxt: +3,8% 
Försiktig: +0,8%
 
Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling jämfört med din egen eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.se.

 
Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.


/PPMdoktorn