Nyhetsbrev maj 2014

Rapportperiod igen!
 
Månaden startade med nya årshögstanivåer. Ganska snart tog Ukrainakrisen ny fart och många investerare passade på att ta hem sina vinster när oron ökade. Ungefär i mitten av månaden vände det upp igen. Slutet av månaden präglades sedan av det rådande rapporthumöret...
 
Vi är alltså inne i en rapportperiod igen då företagen rapporterar resultaten för årets 3 första månader. Hittills har Q1 rapporterna varit blandade.
Det blir högre och högre press på företagen att visa starkare tillväxt och bra vinster för att matcha kurserna som dragit iväg uppåt under hela 2013. Under 2014 är det upp till bevis som gäller annars kommer det nog en större kurskorrigering så småningom.
 
Något att lägga i den positiva vågskålen är att nya stimulanser från ECB som väntas i mitten av maj kan bli ett lyft kommande veckor sedan har vi även en möjlig räntesänkning i Sverige också...
 
Här kan du se både korta och långa trender på några olika marknader, www.trendindikatorn.se . Och här räknar du enkelt på ditt sparanande, www.sparkalkylatorn.se .
 
Tillväxtportföljen bäst denna månad med +3,0%.
 
 
Fondbyten
Inget fondbyte denna månad!
Observera att från och med 20/2 krävs e-legitimation för att byta fonder i PPM!
Nu är det alltså endast du själv som kan byta fonder i PPM systemet. Detta är jättebra och tar effektivt bort dyra och dåliga betaltjänster som tyvärr finns på marknaden!
Vi på PPMdoktorn har alltid eftersträvat att våra läsare skall bli intresserad av fonder och själva ta kontroll över sitt sparande både vad gäller pensionsspar och övrigt sparande.
Alltså ett bra beslut helt i vår anda - du väljer själv!
 
 
Nya PPMdoktorn
Äntligen så börjar nya PPMdoktorn ta form! Vi kommer att bredda vårt fokus från enbart PPM till allt som har med privatekonomi att göra, allt från fondportföljer för pension- och privatspar till nyheter, nyhetsbrev, gästbloggare och tips om trading. Pengar, Placeringar och Marknad - PPM!
 
Den nya sidan kommer att växa fram successivt. Just nu finns all tidigare information tillgänglig såsom månadsbrev och PPMportföljer. Inom kort kommer också portföljer för privatspar och tjänstepension. Vidare kommer trendindikatorn och sparkalkylatorn att integreras i sidan. Dessutom kommer nyhetsflödet att uppdateras bättre.
 
Självklart är vi intresserade av synpunkter på hur sidan kan bli ännu bättre. Hör gärna av er på mail!
 
 
Fonddoktorn Plus
Månadens resultat för fonden blev +2,0%. Obs! Statistiken har viss eftersläpning!
 
Fonddoktorn ligger fortsatt i topp bland breda tillväxtmarknadsfonder i år!
Vi har fortsatt en mycket låg exponering mot tillväxtmarknader ca 40%. Fonden har en riktigt bra mix, 50/50, mellan Sverige och tillväxtmarknader och vi ligger kvar med 80% marknadsexponering.
 
Kortsiktigt är vi försiktiga men långsiktigt positiva till dessa marknader och då främst de så kallade nya tillväxtmarknaderna!

Se även www.fonddoktorn.se för daglig uppdatering av fonden samt löpande kommentarer.

Observera att modellportföljerna inte uppdateras lika ofta som innehaven i Fonddoktorn Plus.
Fonddoktorn Plus speglar våra modellportföljer och är PPMdoktorns aktiva val och "latmansalternativet" för de som inte hinner vara aktiva själva!

Fondnummer i PPM: 917716


Resultat
I april har PPMdoktorns modellportföljer haft följande utveckling:
Trend: +1,8%
Tillväxt: +3,0%
Försiktig: +2,8%

Independent Fonddoktorn Plus: +2,0% (Obs, här släpar statistiken något!)
 
Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling jämfört med din egen eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.se.


Våra val
Under maj använder vi själva: Independent Fonddoktorn Plus (917716)

Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.
 
 
Med vänliga hälsningar!

/PPMdoktorn