Nyhetsbrev oktober 2016

September avklarad!
 
Återigen en månad med sidledes rörelser på börserna. September brukar annars vara en av årets sämsta börsmånad om man ser till statistiken. Därför känns det lite extra bra att detta är avklarat för i år. Nu skall man komma ihåg att även oktober inte heller brukar vara någon lugn månad men efter det så brukar vinterhalvåret ofta bli en bra börsperiod och det ser vi nu fram emot.
 
Vi har dock några hinder på vägen i form av räntehöjningar i USA samt ett högst osäkert presidentval där. Det blev ingen räntehöjning i september men det är nog något man kan räkna med lite senare under året. Normalt sett bör inte det påverka börserna mer än ytterst kortsiktigt. Något som däremot kan få en betydligt större påverkan är ju som alla vet presidentvalet. Man kan väl sammanfatta det så här: vinner Trump blir det kraftiga börsfall och vinner Clinton så får vi ett lättnadsrally. Lite som BREXIT fast med betydligt större konsekvenser. Alltså värt att vara på sin vakt när valet närmar sig i början av november!
 
Den långa trenden pekar upp på OMXS30 och många andra börser. Vårt huvudscenario är trots allt att det kommer fortsätta sidledes till valet i USA som vi tror att Clinton vinner och sedan går vi in i en stark period igen. Vi är dock självklart beredda det omvända men det är först efter valet vi ser hur trenderna på allvar kommer att förändras.
 
Både den korta och långa trenden är nu positiv, läs mer på www.bullorbear.se. På www.sparkalkylatorn.se räknar du på ditt sparande.
 
Fonddoktorn bäst denna månad med +3,2% tätt följd av Tillväxt- och Trendportföljen.
 
 
Fondbyten
Fondbyten i flera portföljer denna månad!
 
 
 
 
Fonddoktorn Plus
Månadens resultat för fonden blev +3,2%. Obs! Statistiken har viss eftersläpning!
 
Vi fokuserar på den långa trenden som nu har svängt om till positiv. Fonden är nu försiktigt överviktad.
 
Fonden har en riktigt bra mix, 50/50, mellan Sverige och tillväxtmarknader och ligger alltså just nu med 120% marknadsexponering. Designad för ett långsiktigt sparande.
 

Se även www.fonddoktorn.se för daglig uppdatering av fonden samt löpande kommentarer.

 

Observera att modellportföljerna inte uppdateras lika ofta som innehaven i Fonddoktorn Plus.
Fonddoktorn Plus speglar våra modellportföljer och är PPMdoktorns aktiva val och "latmansalternativet" för de som inte hinner vara aktiva själva! 

Fondnummer i PPM: 917716


Resultat
I september har PPMdoktorns PPM-modellportföljer haft följande utveckling:
Trend: +2,8% 
Tillväxt: +2,8% 
Försiktig: +1,3%

Independent Fonddoktorn Plus: +3,2% (Obs, här släpar statistiken något!)
 
Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling jämfört med din egen eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.se.


Våra val
Under oktober använder vi själva: Independent Fonddoktorn Plus (917716)

Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.


/PPMdoktorn