Nyhetsbrev oktober 2018

Händelserikt i oktober!
 
Oktober är en månad då det brukar hända mycket på börserna, så även i år. Stockholmsbörsen OMXS30 föll som mest över 10% men återhämtade sig något mot slutet av månaden. Det blev till och med en av de sämsta månaderna genom tiderna. Vad som orsakade dessa börsfall beror på flera anledningar, bland annat ränteoro i USA, handelskrig mellan Kina och USA, oro för bolagsrapporter med mera.
 
Hittills har detta börsfall bara varit en normal rekyl efter en längre tids uppgång, något som alltid händer. Ser man rent tekniskt på OMXS30 så var det bra att vi fick en vändning strax över 1450 och kan börsen nu snabbt komma tillbaka över 1590-1600 så ser det ganska ljust ut igen. Oavsett det så bör det vara riktigt bra odds för åtminstone en kortare uppåtrekyl eftersom börserna nu är kraftigt översålda. Dessutom går vi in i en statistiskt stark börsperiod med bra bolagsrapporter för tredje kvartalet i bagaget.
 
På några månaders sikt finns det alltså goda förutsättningar för ytterligare rekyl upp men fram i vår kan orosmolnen börja torna upp sig igen. Vi har trots allt en ganska lång uppgångsfas bakom oss...
 
Observera att månadssparande är kanske det bästa och enklaste för den långsiktiga investeraren. Då sprider man ut sina inköp både när börsen står lågt och högt...
 
Både den korta och långa trenden är nu positiv, läs mer på www.bullorbear.se. På www.sparkalkylatorn.se räknar du på ditt sparande.
 
Försiktiga portföljen blev bäst denna månad med -3,3%.
 
 
Fondbyten
Fondbyte denna månad!
 

Resultat
I oktober har PPMdoktorns PPM-modellportföljer haft följande utveckling:
Trend: -6,2% 
Tillväxt: -6,4% 
Försiktig: -3,3%
 
Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling jämfört med din egen eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.se.


Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.


/PPMdoktorn