Vanliga frågor och svar under 2019

Vi har under året som gått fått många frågor om en enklare sparportfölj som funkar för ett långsiktigt sparande och då gärna även som månadsspar.

Här kommer den nu då alltså - "Superportföljen"!
 
Superportföljen
33% SEF Kavaljer Investmentbolagsfond
34% Lancelot Camelot B
33% TIN Core Ny Teknik
 
Utveckling januari: +5,1%
Utveckling 2020: +5,1%
 
Här får man en kvalitetsportfölj med perfekt fördelning mellan svenska och globala bolag, investmentbolag, teknikbolag, läkemedel samt stora och små bolag.
Bara att köpa på Nordnet eller Avanza och lägga i byrålådan - enklare kan det inte bli!  
 
Superportföljen som vi kallar den kommer inte att ha en egen area med länk här på sidan utan uppdateras direkt här i nyhetsflödet varje månad.
 
Ytterligare frågor som ofta dyker upp:
Varför använder ni inte indexfonder?
Svar:
Det enda man vet med indexfonder är att de alltid kommer att gå något sämre än index. Även om avgiften är låg så tas den ut och det är det som gör att de underpresterar mot sitt index.
Visst är avgiften viktig och det finns såklart många fonder som kallar sig aktiva men i själva verket är en indexfond med höga avgifter. Vi stirrar oss dock inte blinda på avgiften utan fokuserar istället på hur fonderna presterar - det är ju det som är det viktiga och det är därför vi sparar.
 
Ytterligare en nackdel med indexfonder är att de ofta är dåliga ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. Ett index består ju av alla bolag även miljöbovar eller oetiska bolag, Dessa får man ju då med i sitt indexsparande vare sig man vill eller inte.
 
Hållbarhet vad gäller där?
Svar:
Superviktig fråga! Hållbarhetsfonder kommer starkt nu men här måste man se upp. Många fonder kallar sig hållbara för att kunna ta ut en högre avgift utan att göra något större hållbarhetsanalys. Vi försöker själva titta vilka bolag fonderna innehåller och på så sätt bilda oss en egen uppfattning.
 
Kan sparrobotar vara något?
Svar:
Nja, du gör det oftast både bättre och billigare själv!
Vi har ännu inte hittat någon som håller måttet. Kolla bara så man inte tar betalt i flera led! Att ta lite betalt för själva tjänsten kan väl vara ok men att även placera i egna fonder och dessutom ta betalt där en gång till känns lite tveksamt.
Sedan trasslar många (inte bara sparrobotar) in sig i val av marknader och en dålig fördelning mellan aktier och ränta. I vårt tycke finns det bara en sak som gäller i ett långsiktigt sparande - 100% aktier eller aktiefonder! Kan man dessutom månadsspara också blir det ännu bättre...
Spara i Superportföljen istället!
 
Ett långsiktigt sparande innebär att man sparar längre än 3-5 år.
 
Hur viktigt är avgifterna?
Svar:
Det är såklart jätteviktigt med låga avgifter. Dock får man inte stirra sig blind på avgifterna utan istället fokusera på avkastningen - det är ju därför vi sparar!
Kom ihåg att när navkurser och utveckling presenteras har man redan dragit bort alla fondavgifter. 
Viktigt att veta är att fondavgiften alltid är fast. Det finns en mängd sätt att mäta den totala kostnaden, det vill säga fast plus rörlig kostnad, såsom totalkostnad, ter och tka. Dessa rör sig hela tiden så risken att man använder en gammal siffra är stor.
Tyvärr använder många sparplattformar olika mått och det blir då lite som att jämföra äpplen och päron. Lägg därtill att fondbolagen ofta själva rapporterar dessa och då är det lätt att det blir "fel" till fondens fördel...
 
 /PPMdoktorn