Nyhetsbrev december 2013

Nya börsrekord!

Flera nya börsrekord under månaden. Börserna i USA, Dow Jones, Nasdaq och S&P500 nådde alla nya all time high. Detta gäller även tyska börsen DAX. Sverige nådde årshögsta strax under all time high. Dessa höga nivåer innebär dock att risken för bakslag är stor. Aktier i USA börjar nu bli väldigt högt värderade och när stimulanserna snart skärs ned kan det bli ett hårt uppvaknande...

På tillväxtmarknaderna har tyvärr nya kursrekord lyst med sin frånvaro i år. Jämför man tillväxtmarknaderna med till exempel USA så ser många av dessa riktigt köpvärda ut nu. Vi har sagt det tidigare och vi säger det igen - Vi är inte det minsta oroliga för utvecklingen på tillväxtmarknaderna, på lång sikt har dessa kanske den allra största uppgångspotentialen av alla marknader!

Men vi gläds åt de nya rekorden och så länge stimulanserna fortsätter så lär vi nog få se fler rekord framöver.

Trendportföljen bäst denna månad med +4,1%!

Vi påminner återigen om våra förträffliga hjälpmedel www.trendindikatorn.sewww.sparkalkylatorn.se och www.ppmkalkylatorn.se. Med trendindikatorn håller du lätt koll på aktuell marknadstrend och med sparkalkylatorn räknar du enkelt på ditt sparande. PPM kalkylatorn har även den fått en helt egen sida.

Trendindikatorns Iphone app kan varmt rekommenderas! 

Fondbyten

Fondbyte i Försiktiga portföljen!

Nya årsinsättningar

I början av december (7-8/12) är PPM stängt. Då sätts nya pensionspengar in på våra ppm konton!

Fonddoktorn Plus

Månadens resultat för fonden blev +1,5%. Obs! Statistiken har viss eftersläpning!

Den senaste tidens utveckling i höst har varit helt ok. Tre månader i rad nu med positiva månadsresultat. Senaste månaden har vi tagit det säkra före det osäkra då risken för bakslag är stor på marknaden nu. Vi har därför minskat exponeringen/risken i fonden som nu har 50% marknadsexponering och breddat den med en relativt stor andel Sverige, 40%. Utvecklingen i somras vill dock helst glömma då vi hade en hel del inkörningsproblem i fonden. Detta är nu löst och vi ser att allt går åt rätt håll igen. Det ser alltså mycket bra ut framöver - fonden har en riktigt bra mix mellan Sverige och tillväxtmarknader! På lång sikt är det här man vill vara placerad och varje dipp är ett utmärkt köptillfälle.

Se även www.fonddoktorn.se  för daglig uppdatering av fonden samt löpande kommentarer.

Observera att modellportföljerna inte uppdateras lika ofta som innehaven i Fonddoktorn Plus.
Fonddoktorn Plus är PPMdoktorns aktiva val! 

Fondnummer i PPM: 917716 


Resultat

I november har PPMdoktorns modellportföljer haft följande utveckling:

  • Trend: +4,1%
  • Tillväxt: +3,2%
  • Försiktig: +2,4%
  • Independent Fonddoktorn Plus: +1,5% (Obs, här släpar statistiken något!)

Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.


Våra val

Under december använder vi själva: Independent Fonddoktorn Plus (917716)

Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.

God Jul och Gott nytt år!  

/PPMdoktorn