Nyhetsbrev januari 2014

Gott nytt år!

Under året som gick slogs flera nya börsrekord. Börserna i både USA och Europa nådde nya högstanivåer. Sverige en bit under all time high. På tillväxtmarknaderna har tyvärr nya kursrekord lyst med sin frånvaro i år. Många av dessa marknader ser därför riktigt köpvärda ut nu.

Vad tror vi om 2014?

Börserna i USA är nu ganska högt värderade och kraftigt pådrivna av de frikostliga stimulanspaketen. Så länge dessa stimulanser fortsätter så kommer börserna att fortsätta att stiga kan man anta. I december påbörjade man en nedtrappning och en gissning är att man kommer fortsätta med den i en långsam takt under året. Det väntade budgetbråket i USA verkar nu vara löst. Börserna reagerade positivt på detta och allt är nu till synes frid och fröjd, vägen ligger utstakad för nya kursrekord - eller? Det kan nog fortsätta upp ett tag till då januari fram till mars brukar vara bra börsmånader. Ju mer börserna stiger utan någon rekyl ju större blir dock risken för kraftiga bakslag som smittar av sig på övriga marknader. Snart kommer vi in i en rapportperiod igen och det skall bli intressant att se hur den utvecklar sig...

Vi tror att det finns en hel del ljusglimtar 2014. Förutom Sverige så tror vi Europa har mer att ge. Här finns ännu inga signaler om att stimulanserna skall skäras ned, tvärtom. På tillväxtmarknaderna är vi fortsatt mycket positiva till Asien med Kina i spetsen. Ryssland är också ett land som har många bolag med en mycket attraktiva värderingar. Håll även ett öga på de så kallade nya marknaderna.

Sydamerika och Afrika håller vi oss borta ifrån just nu.

Det har under 2013 varit stora kapitalströmmar ut ur tillväxtmarknaderna och in i USA. Pengar flyttas dit tillväxten förväntas vara störst. En effekt när stimulanserna i USA nu successivt dras ned är att man kan förvänta sig att dessa pengar återigen flyttas tillbaka till tillväxtmarknaderna med stigande kurser där som följd. 2014 kan därför bli ett bra år för tillväxtmarknaderna - mycket talar alltså för det.

Men under tiden gläds vi åt de nya rekorden och så länge stimulanserna fortsätter så lär vi nog få se fler rekord framöver.

Vi har sagt det tidigare och vi säger det igen - Vi är inte det minsta oroliga för utvecklingen på tillväxtmarknaderna, på lång sikt har dessa den kanske allra största uppgångspotentialen av alla marknader! Det är alltså här man vill vara placerad och varje dipp är ett utmärkt köptillfälle.

Tillväxtportföljen bäst denna månad med +0,2%

 

Fondbyten

Fondbyte i Tillväxt- och Trendportföljen!

Kort genomgång av våra portföljer

Vi har tre modellportföljer med helt olika inriktning.

Tillväxtportföljen

Vår äldsta portfölj. Fokus mot tillväxtmarknader och långsiktiga trender. Få fondbyten. Fonddoktorn Plus är latmansalternativet om man inte vill byta fonder själv.

Trend-/månadsportföljenportföljen

Vårt aktiva val. Bred portfölj och fokus på kortsiktiga trender på alla marknader. Fler fondbyten.

Försiktig portfölj

Det försiktiga valet. Bred portfölj och fokus på långa trender samt innehav med lite lägre risk. Få fondbyten. 

PPMdoktor nytt

Vi vill även passa på att berätta lite om vad som är på gång på ppmdoktorn.se 2014.

Just nu jobbar vi med en ny bättre PPMdoktorsida. Målet är att bredda innehållet så att man får ett helhetsgrepp om allt sparande. Förutom PPM kommer det även att finnas vanliga sparportföljer samt tjänstepensionsportföljer. Vidare planerar vi även att lyfta in våra övriga sajter lite tydligare. Dessa är  www.trendindikatorn.sewww.sparkalkylatorn.se och www.ppmkalkylatorn.se

I och med att vi gör dessa ändringar kommer vi även att "definiera om" PPM till Pengar, Placeringar och Marknad.

Många nya saker på gång alltså...

Varmt välkomna att följa oss även 2014!

PPMkalkylatorn

Vår populära PPM kalkylator finns nu som egen websida, www.ppmkalkylatorn.se!

Ny sparkalkylator

Titta gärna in på vårt senaste tillskott, www.sparkalkylatorn.se!

En räknare där du kan lägga in sparkapital, månadsspar mm och se hur pengarna utvecklas under olika tidsperioder och avkastning.

Trendindikatorn

Nu finns även Trendindikator Pro som iPhone-app och går att ladda från AppStore. Nytt är att denna variant har larm som meddelar när ett trendskifte skett!

Trendindikatorn Lite finns naturligtvis fortfarande kvar och går att ladda ner gratis från AppStore .

Mer info på www.trendindikatorn.se (Underhållsarbete pågår just nu!). 

Fonddoktorn Plus

Månadens resultat för fonden blev -0,2%. Obs! Statistiken har viss eftersläpning!

Som många redan vet bygger Fonddoktorn på PPMdoktorns Tillväxtportfölj. PPMdoktorns strategi har alltid varit en så kallad "long only" strategi. Det betyder att man alltid ligger fullinvesterad mot i detta fall tillväxtmarknader. Vi är övertygade om att denna strategi kanske är den allra bästa på lång sikt. Periodvis får man dock år med lite sämre utveckling, det måste man tyvärr räkna med. Först hade vi fem bra år och nu har vi haft tre dåliga år på tillväxtmarknaderna. Men detta kommer att vända igen var så säkra!

Vi är naturligtvis inte nöjda med utvecklingen i vare sig tillväxtportföljen eller Fonddoktorn i år. Mycket beror såklart på den svaga utvecklingen på tillväxtmarknaderna men skall man vara självkritiskt så är det främst utvecklingen i somras som vi vill glömma då vi hade en hel del inkörningsproblem i fonden som nu är löst. Den största orsaken är dock att vårt innehav i nya tillväxtmarknader gick dåligt då. Vi måste hela tiden se framåt och hitta nya intressanta marknader. De så kallade nya tillväxtmarknaderna har mycket stor potential att ta över efter BRIC när dom så småningom blir mer och mer etablerade. Vi kanske är lite tidigt ute här på gott och ont.

Vi vill ständigt utvecklas och därför har Fonddoktorn sedan i augusti till viss del lämnat den utpräglade "long only" strategin. Målet är att Fonddoktorn skall vara det bästa valet även på kort sikt. Strategin är nu betydligt mer försiktig och trendföljande - fonden tar det säkra före det osäkra. Vi har dessutom tagit in Sverige som en relativt stor del av fonden, faktum är att många svenska storbolag har en mycket hög exponering mot tillväxtmarknaderna. Fonden har nu en riktigt bra mix mellan Sverige och tillväxtmarknader. Resultatet ser vi de senaste tre månaderna då utvecklingen varit riktigt bra om man jämför med motsvarande marknad.

Vi ser med tillförsikt framtiden an och tror som sagt att detta kommer att bli riktigt bra både på lång och kort sikt!

Vi kommer som sagt alltid att ta det säkra före det osäkra i fonden och går därför in i det nya året med en ganska låg marknadsexponering, 80%. Därmed hoppas vi kunna fortsätta den fina stabila trend vi har haft under hösten. När vår tekniska investeringsmodell sedan vänder upp kommer vi successivt öka exponeringen i lämplig takt.

På lång sikt är det på tillväxtmarknaderna man vill vara placerad och varje dipp är ett utmärkt köptillfälle.

Se även www.fonddoktorn.se  för daglig uppdatering av fonden samt löpande kommentarer.

Observera att modellportföljerna inte uppdateras lika ofta som innehaven i Fonddoktorn Plus.
Fonddoktorn Plus är PPMdoktorns aktiva val! 

Fondnummer i PPM: 917716 


Resultat

I december har PPMdoktorns modellportföljer haft följande utveckling:

  • Trend: -0,4%
  • Tillväxt: +0,2%
  • Försiktig: 0%
  • Independent Fonddoktorn Plus: +1,5% (Obs, här släpar statistiken något!)

Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.

Våra val

Under januari använder vi själva: Independent Fonddoktorn Plus (917716)

Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.

Gott nytt år!  

 /PPMdoktorn