Nyhetsbrev februari 2014

Svängig start på det nya året...

Det blev en svängig start på det nya året. Efter en mycket stark avslutning på 2013 startade de flesta börser med en sidledes rörselse i början av januari. I mitten av månaden hann vi även med ett nytt kursrekord på Stockholmsbörsen innan kurserna dök tillbaka i slutet av månaden.

Korta återhämtningar eller sidledes rörelse ett tag är bara sunda och förhoppningsvis bildar vi nu en bra grund för fortsatta uppgångar.

Rapportperioden har så sakta dragit igång igen. Förväntningarna var högt ställda men tyvärr har många bolag rapporterat sämre resultat än förväntat. Centralbankernas stödköp fortsätter ett tag till även om nedtrappningen fortsatt i januari också. Trots detta så har börserna klarat detta ganska bra hittills och ser relativt starka ut. Undantaget är dock flera tillväxtmarknader. Valutaoron i Argentina har smittat av sig på länder som Turkiet och Indien. Vi håller oss helt borta från Sydamerika nu och har en mycket låg exponering mot tillväxtmarknader över huvud taget, mellan 20%-40% i våra portföljer och Fonddoktorn. Kortsiktigt är vi försiktiga men långsiktigt positiva till dessa marknader och då främst de så kallade nya tillväxtmarknaderna. Just nu är det dock de etablerade marknaderna som drar världsekonomin.

Trendportföljen bäst denna månad med +2,6%!

Vi påminner återigen om våra förträffliga hjälpmedel  www.trendindikatorn.sewww.sparkalkylatorn.se och www.ppmkalkylatorn.se

 

Fondbyten

Fondbyte i alla portföljer!

 

Fonddoktorn Plus

Månadens resultat för fonden blev -3,1%. Obs! Statistiken har viss eftersläpning på grund av stängda marknader och resultatet bör bli bättre när dessa öppnar igen!

Helt ok start på året trots allt, särskilt om man sneglar på andra tillväxtmarknadsfonder som har haft det betydligt tuffare. Valutaoron i Argentina har som sagt ställt till det en del för många tillväxtmarknader. Vi håller oss helt borta från Sydamerika nu och har en mycket låg exponering mot tillväxtmarknader över huvud taget, ca 40%. Kortsiktigt är vi försiktiga men långsiktigt positiva till dessa marknader och då främst de så kallade nya tillväxtmarknaderna. Fonden har en riktigt bra mix, 50/50, mellan Sverige och tillväxtmarknader och vi ligger kvar med 80% marknadsexponering. Fortsätter turbulensen så kommer vi självklart att vikta ned hela fonden och tillväxtmarknaderna ytterligare.

Bra köpläge nu på tillväxtmarknaderna har det gått att läsa i många tidningar senaste tiden - vi kan bara hålla med! Det är under svaga perioder man gör dom bästa långsiktiga affärerna...

Se även www.fonddoktorn.se  för daglig uppdatering av fonden samt löpande kommentarer.

Observera att modellportföljerna inte uppdateras lika ofta som innehaven i Fonddoktorn Plus.
Fonddoktorn Plus är PPMdoktorns aktiva val! 

Fondnummer i PPM: 917716


Resultat

I januari har PPMdoktorns modellportföljer haft följande utveckling:

  • Trend: +2,6%
  • Tillväxt: -1,0%
  • Försiktig: -1,9%
  • Independent Fonddoktorn Plus: -3,1% (Obs, här släpar statistiken något!)

Observera att vissa variationer kan förekomma i modellportföljernas utveckling eftersom dessa inte tar hänsyn till den långa bytestiden hos pensionsmyndigheten.

 


Våra val

Under februari använder vi själva: Independent Fonddoktorn Plus (917716)

Vill du avsluta din prenumeration på PPMdoktorns nyhetsbrev så gör du det direkt på förstasidan.

 

Med vänliga hälsningar!  

/PPMdoktorn